• Pokój 43

Weekend z Radziwiłłami 2025

Samstag, Juli 5, 2025 to Sonntag, Juli 6, 2025

 
 
Weekend z Radziwiłłami – Lata 20., lata 30.
5-6 lipca 2025
 
Gospodarzem imprezy będzie Michał Radziwiłł – ostatni właściciel Antonina (aktor Adam Kupaj)
 
Goście specjalni Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Bluszcz”
 
 
Sobota 5 lipca (wstęp bezpłatny)
 
16.00 – otwarcie wystawy „Antonin” – wystawa poplenerowa studentek i studentów Pracowni Fotografii i Ochrony Dóbr Kultury (Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM w Kaliszu). Kuratorzy wystawy: Liliana Gajewska i Jakub Stasiak. Autorzy: Liliana Gajewska, Karol Ligocki, Zuzanna Raźniewska, Liwia Stanisławska, Maja Symanowicz, Adrian Wykrota.
17.00 – wykład pt. Radziwiłłowie bardziej intymnie i prywatnie (galeria wybiórcza) - prof. UAM dr hab. Michał Jarnecki (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM)
18.00 – pokaz mody strojów dziennych przed Pałacem
19.00 – wykład pt. Sarkofag w Antoninie i jego rzymskie inspiracje - prof. UAM dr hab. Paweł Sawiński (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM)
 
 
Imprezy towarzyszące: jarmark rękodzieła, warsztaty dla dzieci, bingo modowe dla dorosłych, „fotobudka”, zwiedzanie pałacu (o godz. 16.30 i 17.30, przewodnik: Jakub Stasiak)
 
 
Niedziela 6 lipca (wstęp 10 zł, dzieci do lat 14. bezpłatnie)
 
 
12.00 – rozpoczęcie
13.00 – wykład pt. Kilka spostrzeżeń o ziemiańskiej kuchni i obyczajach kulinarnych z drugiej połowy XIX wieku i początków XX stulecia - dr Karol Walczak (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM) wykład
14.00 – pokaz kulinarny „Smaki książęcej kuchni z czasów Michała Radziwiłła” w wykonaniu specjalisty kuchni staropolskiej Macieja Bartona.
Menu książęcej inspiracji:
Żabie udka w chrupiącej panierce z paprykową salsą Francuska finezja w staropolskim pałacu. Soczyste mięso i złocista panierka w towarzystwie ognistej, dymnej salsy — dla odważnych i ciekawych smaków.
- Pierożki z wędzonym karpiem i gziką na purée z pasternaku Tradycja w nowym świetle — aromatyczny wędzony karp, aksamitna gzika i subtelna słodycz pasternaku, czyli staropolski comfort food na książęcym poziomie.
- Skorzonera z masłem orzechowym i sezamem Zapomniany skarb dawnych ogrodów. Skorzonera, zwana "zimowym szparagiem", karmelizowana i otulona nutą orzechowo-sezamową - most między wschodem a zachodem.
- Czekoladowe marcepany z migdałem Słodka puenta uczty. Ciemna czekolada i migdałowy marcepan — wyrafinowany deser, który mógłby być dumą każdej książęcej spiżarni.
 
 
Menu degustacyjne będzie można zakupić w cenie 20 zł. Wśród nabywców odbędzie się losowanie nagrody: Weekend w Pałacu.
 
 
15.00 – pokaz mody sportowej z lat 20. i 30.
16.00 – wykład pt. Matka, babka, żony i kochanki. Kobiety w życiu księcia Michała Radziwiłła – pisarka Jolanta Sroczyńska-Pietz, historyczka, autorka powieści: Cień zegara słonecznego (2019), Światłoczuli (2021), „Książę. Historia pewnego szaleństwa, czyli rzecz o Michale Radziwille”
17.00 – dziki serwowane przez kuchmistrza Macieja Bartona
18.00 - wykład
19.00 – pokaz mody wieczorowej
20.00 – potańcówka w stylu lat 20. i 30. Na saksofonie zagra Robert Matuszewski.
 
 
Imprezy towarzyszące: jarmark rękodzieła, salonik z początku XX wieku, warsztaty dla dzieci, bingo modowe dla dorosłych, „fotobudka”, zwiedzanie pałacu (o godz. 12.30, 14.30, 16.30, przewodnik: Jakub Stasiak)
 
 
Projekt sfinansowany ze środków finansowych Samorządu Wielkopolskiego.
 
Partnerstwo:
Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA-UAM
 
Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Bluszcz